Closing the Loop successfully raises 360.000 Euro investment

Today Investment Ready alumnus Closing the Loop announces that it raised a 360.000 Euro investment in the form of convertible debts. This happened with the contribution of PYMWYMIC, that functioned as a broker and brought a group of private investors together. The startup will use this capital injection to expand its international activities.
 

Investment Ready alumnus Closing the Loop, het Nederlandse bedrijf dat de recycling van mobiele telefoons in Azië en Afrika stimuleert, maakt vandaag bekend dat het 360.000 Euro aan investeringen heeft ontvangen in de vorm van convertible debts. Dit is gebeurd met de inbreng van de duurzame investeerder  PYMWYMIC. De Nederlandse social start-up zal de kapitaalinjectie gebruiken om haar internationale activiteiten uit te breiden.

Het betreft de eerste investeringsronde van de onderneming, die tot voor een jaar geleden alleen nog als stichting actief was. Destijds besloot oprichter en Operations Director Joost de Kluijver om zich fulltime met Closing the Loop bezig te houden. Daarna schreef hij zich in voor Investment Ready, een programma voor innovatieve ‘greentech’ startups met een proof of concept.Tijdens de Demo Day van dit programma kwam de ondernemer in contact met PYMWYMIC, een groep van private impact investeerders.

Het business model van Closing the Loop is tweeledig. In Afrika en Azië werkt Closing the Loop met lokale partners, die ter plekke kapotte mobieltjes opkopen via formele en informele kanalen. Deze worden vervolgens verscheept en in België voor 90 tot 95 procent gerecycled. Datzelfde gebeurt met kapotte toestellen die in Nederland via telecombedrijven, instellingen en consumenten bij Closing the Loop terechtkomen. In totaal zijn er inmiddels meer dan 300.000 mobieltjes gerecycled. Daarnaast werkt het bedrijf samen met bedrijven in de telecomsector, zoals Tele2 en Fairphone, om invulling te geven aan hun duurzaamheidsbeleid.

Closing the Loop wil de investering van 360.000 Euro op drie manieren aanwenden. Er zullen nieuwe collega’s worden aangetrokken op het vlak van business development, projectmanagement en financieel management. Het grootste deel van het geld wordt aangewend voor de aankoop van grondstoffen, in dit geval ‘end of life’ mobieltjes. En tenslotte wordt de financiering aangewend voor de marketing van het concept, in Afrika, en het bedrijf, wereldwijd.

Joost de Kluijver ziet de financiering als een belangrijke stap in de ontwikkeling van Closing the Loop. “Deze erkenning in de vorm van een financiële investering die ons helpt verder op te schalen, is echt een teken dat we op de goede weg zijn. We zijn hier mede gekomen door de deelname aan Investment Ready. Dat programma vormde een prima steunpilaar bij het ontwikkelen van onze visie, onze doelen en ons businessplan, met inbegrip van onze pitch.”

Voor ons als Investment Ready Program vormen de woorden van De Kluijver een bewijs van de relevantie van het programma. Innovatieve ‘greentech’ startups als Closing the Loop creëren grote maatschappelijke waarde voor mens en milieu, maar het concept social enterprise en de plek van dit type organisaties binnen de maatschappij zijn relatief nieuw. Daarom is het belangrijk dat ze steun krijgen en een stem naar stakeholders als de overheid en grootzakelijke bedrijven. Closing the Loop heeft zich al succesvol getoond in deze opzichten en we zijn overtuigd dat ze deze weg omhoog zullen voortzetten, mede dankzij deze eerste investering.

 

Aanmelden voor Investment Ready 2015 kan tot 20 september

Innovatieve, duurzame bedrijven met groeiambitie die op zoek zijn naar EUR 200.000 tot EUR 2.000.000 investering kunnen zich tot 20 september 2015 aanmelden.